29.11.2022

Викрито організовану злочину групу, яка намагалася заволодіти трьома земельними ділянками у столиці вартістю понад 6, 5 млн грн

                      

За процесуального керівництва прокурорів Київської міської прокуратури повідомлено про підозру 5 особам, викритим у спробі  заволодіння земельними ділянками, розташованими у Голосіївському районі міста Києва.
 
Слідством встановлено, що у 2021 році двоє киян та мешканець Черкаської області створили злочинну групу, метою якої було заволодіння трьома вільними земельними ділянками комунальної форми власності вартістю більше 6, 5 млн гривень.
 
Згідно з розробленим планом зловмисники отримали підроблені документи, а саме технічні паспорти, довідки про об’єкти нерухомого майна та звіти про оцінку щодо трьох житлових будинків, які начебто знаходяться на цих земельних ділянках задля спрощеного оформлення правовстановлюючих документів на землю.
 
В подальшому приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, який діяв у змові з учасниками організованої злочинної групи, зареєстрував право власності на неіснуючі житлові будинки на одного із зловмисників.
 
З метою приховування вчиненого злочину учасники схеми згодом переоформили право власності на неіснуючі житлові будинки на підконтрольних осіб, які відповідно розробленого плану виступили добросовісними набувачами.
 
У ході наступного етапу злочинної схеми інженер-землевпорядник, достовірно знаючи про відсутність житлових будинків на земельних ділянках, виготовив технічні документи із землеустрою, на підставі яких земельним ділянкам були присвоєні кадастрові номери та відповідні відомості були внесені до Державного земельного кадастру.
 
Учасники організованої злочинної групи виконали усі дії, направлені на заволодіння земельними ділянками, проте не змогли довести їх до кінця у зв’язку із викриттям їх злочинної діяльності правоохоронними органами.
 
Трьом учасникам організованої злочинної групи повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 14 ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України. Ще двом, а саме приватному нотаріусу та інженеру – землевпоряднику повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 14, ч. 4 ст. 190 КК України.
 
У ході обшуків, проведених за місцем проживання фігурантів, виявлено та вилучено докази, які підтверджують їх злочинну діяльність.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.
 
Триває досудове розслідування для встановлення та притягнення до відповідальності всіх винних осіб.
 
Викрито злочин прокурорами спільно зі слідчими СУ ГУ ГП в м. Києві за оперативного супроводження УСР в м. Києві ДСР Нацполіції України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1052