09.12.2022

Верховний Суд визнав право прокурора на звернення до суду на захист пам’ятки архітектури через бездіяльність Департаменту охорони культурної спадщини КМДА

                                           

Київська міська прокуратура у Верховному Суді довела своє право на представлення інтересів держави у сфері охорони культурної спадщини та звернення до суду з позовом про зобов’язання господарюючого суб’єкта укласти охоронний договір на пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення на Андріївському узвозі, 18 у м. Києві.
 
Судів попередніх інстанцій відмовили прокуратурі у відкритті провадження за вказаним позовом, мотивуючи тим, що прокурор не повинен замінювати уповноважений орган, який може і бажає захищати інтереси держави, а саме Департамент охорони культурної спадщини КМДА.
 
Вказані судові рішення були оскаржені Київською міською прокуратурою у касаційному порядку.
 
За результатом вивчення матеріалів справи, Верховний Суд встановив, що упродовж 2020–2021 років прокурор неодноразово звертався до Департаменту охорони культурної спадщини КМДА з вимогою надати інформацію та підтверджуючі документи щодо вжитих охоронних заходів щодо зазначеної пам’ятки архітектури
 
З наданих відповідей вбачається, що Департамент протягом півтора року застосовував до відповідача заходи, які були недостатніми та неефективними, і фактично сприяли доведенню об’єкта культурної спадщини до руйнування.
 
Зазначене беззаперечно свідчить про бездіяльність вказаного уповноваженого органу.
 
Виходячи з того, що охорона об’єктів культурної спадщини є одним із пріоритетних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування, захист таких пам’яток від руйнації, їх збереження для нинішнього і майбутніх поколінь становить безпосередній державний інтерес Верховний Суд у складі колегії суддів
Касаційного адміністративного суду задовольнив касаційну скаргу прокурора та скасував рішення судів попередніх інстанцій.
 
Зокрема, суд вищої інстанції дійшов висновку, що прокурор повною мірою довів здійснення уповноваженим органом неналежних заходів на захист інтересів держави у сфері охорони культурної спадщини та визнав право прокурора на звернення до суду з цим позовом.
 
Наразі справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1282