13.12.2022

Столична прокуратура повернула громаді земельну ділянку вартістю 14 млн гривень, яку передали в оренду поза аукціоном

                                      

Київська міська прокуратура у судовому порядку домоглася скасування незаконного рішення Київської міської ради про надання в оренду приватній структурі земельної ділянки вартістю понад 14 млн грн на вул. Бродівській у Голосіївському районі столиці.
 
Встановлено, що у 2018 році Київська міська рада в порушення земельного законодавства, у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно поза аукціоном, надала в оренду товариству строком на 25 років земельну ділянку площею 0,5 га для будівництва, експлуатації та обслуговування СТО з об’єктами дорожнього сервісу.
 
За позовом столичної прокуратури постановою Північного апеляційного господарського суду, залишеною в силі Великою Палатою Верховного Суду, зазначене рішення Київради визнано незаконним та скасовано.
 
Разом з тим, установлено, що під час розгляду судом вказаного позову Київська міська рада уклала з товариством договір оренди цієї земельної ділянки.
 
Укладання договору без проведення земельних торгів позбавило територіальну громаду міста можливості отримати максимально великий розмір орендної плати за використання земельної ділянки у разі продажу права оренди на конкурентних засадах та спрямувати отримані додаткові кошти на фінансування місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку, посилення сил оборони столиці, відновлення об’єктів, пошкоджених внаслідок воєнних дій, а також на вирішення інших питань, що стосуються територіальної громади та фінансуються з бюджету.
 
За таких обставин суд погодився з доводами прокурора щодо наявності підстав для визнання договору оренди недійсним та повернення земельної ділянки територіальній громаді міста.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1289