23.12.2022

Перерахував до «бюджету ДНР» понад 10 млн грн – засновника мережі ломбардів підозрюють у фінансування тероризму

                                   

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури громадянину України - засновнику низки товариств, повідомлено про підозру у фінансуванні тероризму (ч. 2 ст. 258-5 КК України).
 
За даними слідства, підозрюваний у жовтні 2014 року ініціював створення та реєстрацію на тимчасово окупованій території Донецької області приватного підприємства. Основним видом його діяльності є надання мікрофінансових кредитів під заставу майна, на визначений строк та під відсотки.
 
Створивши на основі цього підприємства мережу ломбардів, підозрюваний переоформив корпоративні права на свою матір - громадянку РФ. Однак фактично він продовжував контролювати їхню діяльність на тимчасово окупованій території Донецької області.
 
Отримуючи дохід від діяльності ломбардів, упродовж 2015-2018 років підприємець сплачував «податки» та «збори» до так званого «бюджету «ДНР», з якого фінансуються незаконно створені органи влади, силові структури та збройні формування.
 
Загальна сума незаконно перерахованих коштів становить понад 10,2 млн грн.
 
Під час обшуку у фігуранта виявлено понад 1, 7 кг золота та грошові кошти у російських рублях.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими територіального управління ДБР, розташованого у м. Києві, за оперативного супроводу УСР в м. Києві ДСР Нацполіції України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 709