11.01.2023

За клопотанням столичної прокуратури на потреби ЗСУ передано понад 900 одиниць військової амуніції

                    

За клопотанням прокурорів Київської міської прокуратури на потреби Збройних Сил України передано більш ніж 500 бронепластин та близько 400 балістичних шоломів на загальну суму понад 8 млн гривень.
 
Предмети індивідуального захисту були вилучені під час обшуків в межах кримінального провадження за фактом незаконного використання товарів безоплатної допомоги під час воєнного стану з метою отримання прибутку та порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю (ч. 3 ст. 201-2 КК України, ч. 1 ст. 333 КК України).
 
Як повідомлялося раніше, столична прокуратура спільно з ДБР та СБУ викрила двох підприємців на організації схеми незаконного продажу військової амуніції, ввезеної на територію України як безоплатної допомоги.
 
За версією слідства, керівництво торговельної мережі у квітні 2022 року звернулося до однієї з військових частин із пропозицією безоплатно привезти для них бронепластини й захисні шоломи. Для цього вони попросили у військових сертифікат кінцевого споживача, щоб оминути проходження митних формальностей та сплату митних платежів при ввезенні цього товару.
 
Отримавши документи, підприємці ввезли в Україну 1500 бронепластин та 300 балістичних шоломів без сплати митних платежів, однак відмовились безкоштовно передати їх на потреби захисників України. Натомість почали вимагати викупити спорядження за ринковою ціною, після чого виставили цей товар на продаж через мережу своїх магазинів.
 
За вказаними фактами правоохоронці повідомили підприємцям про підозру та провели у них обшуки, у ході яких виявили та вилучили ввезену військову амуніцію, а також близько 140 тис набоїв до вогнепальної зброї, які також за клопотанням прокурорів вже передані на потреби ЗСУ.
 
Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено. Підозрюваним загрожує до семи років позбавлення волі з позбавленням права займатися певною діяльністю та конфіскацією майна.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1359