13.01.2023

Столичній громаді повернуто земельну ділянку вартістю майже 22 млн гривень

      

Господарський суд міста Києва задовільнив позов органів столичної прокуратури до товариства та повернув територіальній громаді столиці земельну ділянку водного фонду, що розташована по вул. Будіндустрії у Голосіївському районі міста Києва вартістю 21,8 млн грн.  
 
Установлено, що товариство використовувало земельну ділянку, яка розташована в межах прибережної захисної смуги річки Дніпро для розміщення самочинно збудованого об’єкта нерухомого майна – гідротехнічної споруди, на яку зареєстровано право власності у порушення вимог чинного законодавства.  
 
Реєстрація права власності на цю споруду була спрямована на подальше незаконне заволодіння комунальною земельною ділянкою шляхом створення позаконкурентних засад для прийняття Київською міською радою рішення про її передачу в користування.
 
Враховуючи, що Київська міська рада земельну ділянку для будівництва зазначеного об’єкта не надавала, реєстрація права власності на самочинне будівництво є неможливою. Також це позбавляє територіальну громаду столиці можливості використовувати земельну ділянку та вільно нею розпоряджатися.
 
За таких обставин суд погодився з доводами прокурора щодо наявності підстав для скасування державної реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі, скасування права власності на самочинно збудовану споруду та повернення земельної ділянки територіальній громаді міста.  
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1146