13.01.2023

Поширював фейки та виправдовував окупантів – черговому шанувальнику «руського миру» повідомлено про підозру

     

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру мешканцю столиці у поширенні інформації, яка містить виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України (ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України).
 
За даними слідства, підозрюваний у період квітня-травня 2022 року, використовуючи власний акаунт у забороненій в Україні соціальній мережі, поширював для необмеженого кола її користувачів текстові повідомлення та зображення, у яких виправдовувалась збройна агресія РФ проти України.
 
Підозрюваний у своїх дописах підтримував та популяризував дії країни-окупанта у зв’язку із повномасштабним вторгненням в Україну, поширював російські фейки, стверджував, що «українці самі у всьому винні». Також чоловік принижував та негативно представляв представників органів державної влади та Збройних Сил України.
 
Висновком судової лінгвістичної експертизи підтверджено, що тексти опублікованих матеріалів мають пропагандистський характер та спрямовані на виправдання, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України.
 
У ході обшуків, проведених за місцем мешкання підозрюваного, правоохоронці вилучили мобільний телефон із доказами протиправної діяльності.
 
Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
 
Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в м. Києві та Київській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1313