27.01.2023

Збереження історичної спадщини: за втручання столичної прокуратури Верховний Суд скасував незаконні судові рішення щодо статусу пам’ятки «Садиба купця Дмитрієва»

                               

Київська міська прокуратура оскаржила у Верховному Суді рішення судів попередніх інстанцій, якими пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення – комплекс будівель «Садиба міська купця Дмитрієва Й.М.» виключено з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
 
Садиба купця Дмитрієва розташована в історичній частині Подолу на вулиці Хорива. Пам’ятка збудована за проектом відомого архітектора О. Кривошеєва та складається з декількох будинків.
 
Унікальний комплекс є важливим елементом садибної забудови Подолу, в якій поєднувалися житлові, промислові та торгівельні функції, що було характерним для історичного середовища XIX століття.
 
У 2017 році у пам’ятки з’явився власник – комерційна структура. За її позовом суди першої та другої інстанцій скасували пам’яткоохоронний статус «Садиби купця Дмитрієва» та виключили пам’ятку з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
 
Не погоджуючись з вказаними рішеннями судів та з метою захисту історичної спадщини Київська міська прокуратура оскаржила їх у найвищій судовій інстанції.
 
Переглядаючи цей спір, Верховний Суд підтримав позицію прокуратури щодо помилковості висновків судів попередніх інстанцій, скасував їх та направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.  
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1276