31.01.2023

6 тис. дол. США за довідку про багатодітну родину чи зайняття волонтерством - викрито чергову незаконну схему виїзду за кордон

                           

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури затримано та повідомлено про підозру 28-річного чоловіка за фактом організації незаконного переправлення призовників через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
За даними слідства, мешканець Київщини разом з іншими особами пропонував чоловікам призовного віку, які бажають перетнути державний кордон України, виготовити підроблені документи, що дозволяють такий проїзд в умовах воєнного стану. Зокрема, пропонувалось оформлення документів щодо багатодітної сім’ї, а також реєстрація у системі «Шлях» водієм-волонтером.
 
Вартість таких «послуг» становила 6-7 тисяч доларів США, в залежності від виду підробленого документа.
 
У ході контролю за вчиненням злочину після отримання частини грошових коштів чоловіка затримано в порядку ст. 208 КПК України.
 
Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.
 
У ході проведення обшуків виявлено мобільні телефони з відомостями про громадян, які зверталися за незаконною послугою, документацію з їхніми анкетними даними та грошові кошти.
 
Досудове розслідування триває з метою встановлення всіх осіб, які задіяні у злочинній схемі.
 
Викриття протиправних дій здійснювалося прокурорами спільно зі слідчими СУ ГУ Нацполіції у місті Києві разом із оперативниками ГУ ВБ СБ України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1012