03.02.2023

Керівнику псевдоблагодійного фонду повідомлено про підозру у шахрайстві

      

За процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру уродженцю Сумської області, який  під виглядом благодійної діяльності виманював у громадян кошти (ч. 3 ст. 190 КК України).
 
За даними слідства, у 2021 році підозрюваний разом із спільниками розробив злочинну схему ошукування людей. Учасники схеми створили благодійний фонд та кол-центр, через який оператори під виглядом благодійної діяльності просили у громадян фінансову допомогу.
 
До 24 лютого 2022 року псевдоблагодійники займались збором коштів нібито на лікування важкохворих дітей. А з початком повномасштабного російського вторгнення в Україну почали збирати гроші на допомогу військовим.
 
 Зібрані кошти через фіктивні договори перераховувалися на рахунок однієї з підконтрольних учасникам групи фірм, після чого розподілялися між учасниками групи. 
 
Органом досудового розслідування на цей час встановлено близько 80 потерпілих.
 
У межах провадження правоохоронці провели обшуки, у ході яких вилучили понад 600 тисяч гривень, 2400 євро, 900 доларів США, 124 мобільних телефони, 15 ноутбуків, банківські картки, флеш-накопичувачі та чорнові записи.
 
Наразі керівнику благодійного фонду повідомлено про підозру та вирішується питання про брання запобіжного заходу. Встановлюються його спільники, а також особи, які постраждалі від шахрайства.
 
За вчинене чоловіку загрожує до 8 років позбавлення волі.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 992