09.02.2023

Прокуратура виграла багаторічний судовий спір щодо повернення громаді квартири у центрі Києва вартістю 2, 5 млн грн

      

Прокурори Шевченківської окружної прокуратури міста Києва та Київської міської прокуратури успішно відстояли свою позицію в судах щодо повернення киянам комунального майна, розташованого у самому центрі столиці по вулиці Гоголівській в м. Києві.  
 
Справа розглядалась судами неодноразово. Так, ще у 2016 році прокуратура подала до суду позов про витребування з незаконного володіння фізичної особи двокімнатної квартири вартістю понад 2,5 млн грн, що знаходиться у Шевченківському районі столиці.  
 
Суд першої інстанції протягом 2016-2019 років тричі повертав позовну заяву прокурору і не відкривав провадження у справі.
 
Не погоджуючись з такою позицією, прокуратура вносила апеляційні скарги, які апеляційний суд задовольняв і направляв справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.  
 
Надалі за наслідками первинного розгляду справи по суті Шевченківський районний суд міста Києва у 2022 році відмовив у задоволенні позову через начебто пропущення прокурором строків позовної давності.  
 
Не погоджуючись з таким рішенням, Київська міська прокуратура внесла апеляційну скаргу, яку апеляційний суд задовольнив, чим відновив права киян на спірне майно.  
 
Надалі Київською міською прокуратурою забезпечено участь у засіданні Київського апеляційного суду, де послідовно та принципово відстоюючи інтереси територіальної громади, прокурори домоглись постановлення рішення про задоволення апеляційної скарги та повернення квартири у власність територіальної громади столиці.  
 
Рішення апеляційного суду одразу набрало законної сили.  
 
Крім того, з метою притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які на підставі підроблених документів протиправно заволоділи правом власності на вищевказану квартиру, органами прокуратури до Шевченківського районного суду міста Києва скеровано обвинувальний акт, який наразі розглядається судом.  
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1143