21.02.2023

Рік повномасштабної війни: у столичній прокуратурі підсумували результати роботи за 2022 рік

                               

У столичній прокуратурі під головуванням керівника Київської міської прокуратури Олега Кіпера відбулась підсумкова нарада за результатами роботи відомства у 2022 році.
 
Враховуючи триваючу збройну агресію РФ проти України, особливу увагу на нараді було приділено стану розслідування воєнних злочинів країни-агресора.
 
Як повідомив Олег Кіпер, з початку повномасштабного вторгнення правоохоронні органи столиці здійснюють досудове розслідування у 1539 кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані зі збройною агресією РФ.
 
За результатами розслідування 116 особам повідомлено про підозру.
 
Обвинувальні акти відносно 65 осіб вже скеровано до суду. Зокрема: за фактами колабораційної діяльності (27); виправдовування та заперечення збройної агресії РФ (14); державної зради (10); пособництва державі-агресору (3); насильницької зміни чи повалення конституційного ладу (3); посягання на територіальну цілісність України (2).
 
Серед притягнутих до відповідальності - семеро військовослужбовців РФ, яким інкриміновано вчинення воєнних злочинів відносно цивільних громадян у березні 2022 року на території Київської області. Двоє російських військових підозрюються у вбивстві мирного мешканця, ще п’ятеро – у розстрілі 10 цивільних автомобілів на виїзді з смт Гостомель, де загинуло п’ятеро людей та шестеро отримали поранення.
 
У провадженнях, пов’язаних з ракетними обстрілами міста Києва, у яких органи столичної прокуратури здійснюють процесуальне керівництво, розслідується загибель 72 мирних громадян.
 
У тому числі, безпосередньо на території Києва внаслідок обстрілів загинуло шестеро дітей, одинадцять отримали поранення.
 
«Це найтрагічніші наслідки цієї війни, які разом з іншими проявами російської агресії є свідченнями грубого порушення міжнародного гуманітарного права», наголосив прокурор.
 
Олег Кіпер також повідомив, що органи столичної прокуратури беруть активу участь у розшуку активів осіб, які сприяють російській агресії та підтримують посягання на територіальну цілісність нашої держави.
 
У 2022 році за клопотаннями прокурорів судами постановлено ухвали про передачу в управління АРМА майна, коштів та інших активів суб’єктів господарювання, які належать або підконтрольні громадянам РФ та РБ, на суму близько 8 млрд гривень.
 
Органами міської прокуратури також проводиться ефективна робота щодо забезпечення передачі на потреби Збройних Сил України майна та грошових коштів, вилучених у ході розслідування кримінальних проваджень.
 
За вказаний період на потреби української армії передано близько 490 млн грн безготівкових коштів, арештованих на рахунках підконтрольних РФ підприємств, понад 10 тис. одиниць військової амуніції, 30 тонн медичних товарів, 94 електрогенератора, 21 автомобіль тощо.
 
Також за клопотаннями прокурорів на спецрахунок ЗСУ перераховано застави на суму 3, 8 млн грн.
 
Олег Кіпер також зазначив, що попри складні умови, пов’язані з війною, у 2022 році вдалося зберегти результативність роботи правоохоронних органів столиці й на інших пріоритетних напрямках, а саме в бюджетній сфері, протидії корупції та організованій злочинності, злочинам у земельній та податковій сферах.
 
Зокрема, направлено до суду 137 обвинувальних актів про корупційні правопорушення, 94 — про злочини у бюджетній сфері, 26 — у сфері земельних відносин, 35 — про злочини, вчинені організованими злочинними угрупованнями. Ще 8 кримінальних проваджень скеровано до суду за фактами ухилення від сплати податків та легалізації майна, в межах яких заявлено позови про відшкодування 1, 5 млрд гривень завданих збитків.
 
Активно здійснювалася прокуратурою й представницька діяльність. У минулому році столичні прокурори заявили позови на суму 8, 2 млрд гривень.
 
Упродовж року судами задоволено позовів на майже 2 млрд гривень. Реально виконано судових рішень на 1, 5 млрд гривень.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1350