23.02.2023

Фальшиві діагнози для ухилянтів - працівників 5 столичних медзакладів викрито в організації схеми

     

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито організовану групу з 15 осіб, у тому числі працівники 5 столичних медичних закладів та члени лікарських комісій, які шляхом підроблення документів організували схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, учасники злочинної групи розробили механізм фальсифікації документів, що засвідчували нібито наявність у чоловіків призовного віку тяжких захворювань. Фальшиві діагнози надавали підстави для визнання цих чоловіків тимчасово непридатними для військової служби, усуваючи таким чином їм перешкоди для перетину державного кордону України.
 
До схеми були залучені особи, які підшуковували бажаючих уникнути мобілізації, а також особи, які безпосередньо виготовляли пакет необхідних документів, а саме працівники різних медичних установ столиці, члени медико-соціальної експертної комісії та комісії з питань перевірки стану військового обліку.
 
Також учасники схеми обговорювали з замовниками «діагнози» та фіктивно оформлювали перебування цих осіб на стаціонарному лікуванні у медичних закладах.
 
Вартість послуги з виготовлення фальсифікованих медичних документів становила 3 тис. доларів США з особи.
 
Діяльність групи була викрита під час підготовки пакету документів для трьох чоловіків призовного віку та одержання від них грошових коштів. Одним із замовників, який діяв під контролем правоохоронних органів, на підставі цих документів здійснено безперешкодний перетин державного кордону України.
 
У межах слідства правоохоронці провели 35 обшуків за місцем проживання та роботи фігурантів, під час яких виявили грошові кошти, отримані внаслідок злочинної діяльності, чорнові записи, переписку з мобільних телефонів, відомості про внесення в базу «eHealth» фіктивних діагнозів тощо.
 
За результатами слідчих дій 7 фігурантам повідомлено про підозру у сприянні незаконному переправленню осіб через державний кордон України, у тому числі трьом з них - у складі організованої групи.
 
Слідчі дії з іншими фігурантами провадження тривають.
 
Викрито протиправну діяльність прокурорами спільно з слідчими СУ ГУНП у м. Києві, за оперативного супроводу співробітників Служби безпеки України та Управління міграційної поліції ГУНП у м. Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури
 

кількість переглядів: 1210