02.03.2023

Коригувальник, який співпрацював із спецслужбами РФ, постав перед судом

                            

Київської міською прокуратурою завершено досудове розслідування та спрямовано до суду обвинувальний акт відносно 35-річного уродженця Луганської області за фактом несанкціонованого поширення за грошову винагороду інформації про переміщення, рух та розташування Збройних Сил України та надання такої інформації представникам ФСБ РФ (ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 114-2, ч. 3 ст. 114-2 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, підозрюваний після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну виїхав з тимчасово окупованої території Луганської області в центральну частину України. 
 
У серпні 2022 року через один з телеграм-каналів з пошуку роботи він почав спілкуватися з представником спецслужб РФ, який запропонував йому за грошову винагороду збирати інформацію про місця дислокації військовослужбовців ЗСУ, розташування військових об’єктів тощо.
 
Сума винагороди варіювалася в залежності від складності виконання завдання та транспортних витрат.
 
На вказівкою куратора підозрюваний здійснив виїзд в один з населених пунктів в центральній частині України та встановив місця розташування військових частин, казарм, адміністративних будівель та військового госпіталю. Здійснивши відео та фотофіксацію цих об’єктів, підозрюваний надіслав зібрану інформацію представникам країни-агресора із зазначенням геолокації та детальним описом місцевості.
 
Наступне завдання коригувальника полягало у здійсненні фото та відеофіксації інших військових об’єктів, у тому числі аеродрому, де дислокуються військові літаки Повітряних Сил ЗСУ.
 
Українські правоохоронці спрацювали на випередження та затримали коригувальника під час виконання цього замовлення.
 
Підозрюваний перебуває під вартою.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими СУ ГУ НП в м. Києві.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1482