06.03.2023

Судитимуть топ-чиновників окупаційної влади Запорізької області та екскерівника ПрАТ «Мелітопольгаз»

      

Київська міська прокуратура завершила спецрозслідування та направила до суду обвинувальний акт стосовно п’ятьох так званих високопосадовців окупаційної влади Запорізької області, а саме «председателя Совета министров ВГА Запорожской области», двох його заступників, «министра промышленности и энергетики», а також генерального директора «ГУП «Мелитопольгаз». Їх обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та пособництві країні-агресору (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111-2 КК України).
 
За даними слідства, в березні 2022 року збройні сили РФ, здійснивши окупацію частини Запорізької області, у тому числі м. Мелітополь, утворили на цій території псевдодержавні органи, а саме «Военно-гражданскую администрацию Запорожской области», «Совет министров ВГА Запорожской области» та інші фейкові установи.
 
Органи столичної прокуратури задокументували злочинну діяльність трьох громадян РФ та двох громадян України, які, перебуваючи на керівних посадах в органах окупаційної влади, організовують та контролюють роботу псевдодержавних установ. Також вони здійснюють заходи з незаконного відчуження майна українських підприємств та захоплення ключових об’єктів інфраструктури на тимчасово окупованій території Запорізької області.
 
Зокрема, на виконання злочинних наказів окупаційної влади здійснено від’єднання електропостачання та газорозподільних мереж на тимчасово окупованій територій Запорізької області від систем України з їх подальшою інтеграцією у системи РФ. 
 
За результатами розслідування спрямовано до суду обвинувальний акт стосовно трьох громадян РФ за обвинуваченням у вчиненні дій, які загрожують територіальній цілісності та недоторканності України за ч. 2 ст. 110 КК України. Серед обвинувачених:
 
  • «председатель Совета министров ВГА Запорожской области» - 49-річний уродженець Вологодської області РФ, який до цього обіймав посаду першого заступника губернатора Вологодської області;
 
  • «заместитель председателя Совета министров по инфраструктурному развитию» - 40-річний уродженець м. Вологда РФ, який раніше працював в уряді Вологодської області;
 
  • «министр промышленности и энергетики ВГА Запорожской области» - 35-річний громадянин РФ.
 
Ще двох громадян України обвинувачують у пособництві державі-агресору за ч. 1 ст. 111-2 КК України. Серед обвинувачених:
 
  • «заместитель председателя Совета министров по экономике и финансам» -  41-річний уродженець АР Крим;
 
  • генеральний директор ГУП «Мелитопольгаз», 55-річний уродженець м. Мелітополь, який керував ПрАТ «Мелітопольгаз» до його захоплення окупантами.
 
Санкція статей передбачає позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими СУ ГУ НП в м. Києві.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1101