17.03.2023

Столична прокуратура у судовому порядку повернула державі курортні землі з озером на Львівщині вартістю 454 млн грн

                                                                             

Київська міська прокуратура через суд відновила право держави на земельну ділянку у Львівській області вартістю 454 млн грн, частина якої є землями водного фонду.
 
Установлено, що у 2019 році на підставі розпорядження Львівської обладміністрації товариство придбало земельну ділянку площею 15 га в курортній зоні Львівської області. До складу цієї ділянки також входить ставок площею понад 9 га, що є землями водного фонду.
 
Згідно вимог водного та земельного законодавства, води є виключною власністю Українського народу. Землі водного фонду не можуть передаватися у приватну власність, за винятком замкнених природних водойм площею до 3 га.
 
З оглядну на вказане, Львівська обласна прокуратура звернулась до суду з позовною заявою про визнання недійсним розпорядження та договору купівлі-продажу земельної ділянки.
 
Справа розглядалася судами неодноразово. У 2021 році суди двох інстанцій відмовили у задоволені позову.
 
За результатами касаційного оскарження Київською міською прокуратурою незаконних судових рішень, Верховний Суд погодився із доводами прокурора, скасував судові рішення та скерував справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
 
Господарський суд міста Києва, розглядаючи вказану справу, погодився із правовою позицією прокурора Київської міської прокуратури та своїм рішенням задовольнив позов повністю, відновивши право власності держави на землі водного фонду.   
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1248