20.03.2023

Представлявся військовим та продавав неіснуючу сільгосптехніку - викрито шахрая, який ошукав громадян на 1 млн грн

     

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру 33-річному чоловіку у шахрайському заволодінні грошовими коштами громадян під виглядом інтернет-продажів (ч. 3 ст. 190 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, уродженець Львівської області через популярні інтернет-сайти розміщував оголошення про продаж різного виду сільгосптехніки та квадроциклів.
 
Щоб викликати у покупців довіру, чоловік представлявся військовослужбовцем або працівником Державної прикордонної служби. На підтвердження своїх слів він надсилав фото службового посвідчення та паспорту громадянина України, видані на чуже ім’я.
 
Також шахрай повідомляв, що за 5-10 тисяч гривень зможе доставити замовлену техніку на будь-яку адресу, ілюструючи такі повідомлення фейковими фото з інтернету. Оплату за товар та доставку потерпілі повинні були здійснити тільки через термінал та на абонентські номери телефонів, які зловмисник зазначав у телефонній бесіді.
 
Отримавши від жителів столиці та інших регіонів України передплату за товар та доставку, підозрюваний припиняв зв'язок із потерпілими, а отриманими грошовими коштами розпоряджався на власний розсуд.
 
Від злочинних дій чоловіка постраждало понад 30 громадян на суму близько 1 млн грн. Загалом встановлена його причетність до скоєння 47 злочинів на території м. Києва, Сумської, Миколаївської, Львівської, Житомирської, Хмельницької, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Волинської, Вінницької, Тернопільської областей.
 
У ході проведення обшуку за місцем проживання чоловіка вилучено грошові кошти у сумі близько 1 млн гривень, банківські картки, мобільний телефон, сім-картки, ноутбук.
 
З метою відшкодування завданих збитків заблоковано кошти підозрюваного на картці одного з банків у сумі понад 500 тис. грн.
 
Наразі до Дарницького районного суду м. Києва скеровано клопотання про обрання чоловіку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
 
Протиправні дії викрито прокурорами спільно зі слідчими Дарницького УП ГУНП у м. Києві за оперативного супроводження УКР ГУНП у м. Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1521