07.04.2023

Дякував окупантам за «брудну криваву роботу» в Україні - проросійському блогеру-священнику повідомлено про підозру

    

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури уродженцю м. Львів заочно повідомлено про підозру у публічних закликах до агресивної війни проти України та виправдовуванні, визнанні правомірною і запереченні збройної агресії РФ проти України (ст. 436, ч. 2 ст. 436-2 КК України).
 
Раніше підозрюваний протягом 12 років служив у соборі УПЦ МП в м. Львів. З 2005 року проживав у м. Києві, а у 2014 році втік до Москви.
 
За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну підозрюваний, використовуючи власний акаунт у соцмережах, поширював для необмеженого кола користувачів повідомлення та відеозаписи. Він виправдовував збройну агресію РФ проти України та публічно закликав до агресивної війни.
 
У своїх постах та відеоматеріалах підозрюваний підтримував та популяризував дії країни-окупанта у зв’язку із повномасштабним вторгненням в Україну, глорифікував військових РФ, поширював російські наративи про секретні біолабораторії в Україні та «укронацистів», стверджував, що «українці самі у всьому винні».
 
Священник намагався переконати, що Росія не починала війну, а навпаки –завершує її та перекладав вину за її початок на «Майдан» та українців.
 
Також чоловік висловлював подяку військовим РФ за виконання в Україні «брудної кривавої роботи».
 
Висновками судових лінгвістичних експертиз підтверджено, що тексти опублікованих матеріалів мають пропагандистський характер та спрямовані на виправдання, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України та містять публічні заклики до агресивної війни проти України.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБУ в м. Києві та Київській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 982