10.05.2023

Шахрайство із гуманітарною допомогою для ЗСУ - судитимуть псевдоволонтера

    

За процесуального керівництва Святошинської окружної прокуратури міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно 28-річного уродженця м. Луганськ, який шляхом обману заволодів гуманітарною допомогою у розмірі понад 380 тис. грн. (ч.ч. 1, 2, 3 ст. 190 КК України).
 
За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення збройних сил рф в Україну зловмисник через соцмережу познайомився із засновником благодійного фонду, який мешкає у Франції та мав згоду купляти та поставляти в Україну речі та амуніцію для потреб ЗСУ (бронепластини, плитоноски, шоломи, рюкзаки, берци, аптечки тощо).
 
Представляючись волонтером, підозрюваний попросив у благодійника допомогу в придбанні військової амуніції для ЗСУ, якої на той час не було в наявності на території України або вона продавалася значно дорожче, ніж за межами України.
 
З метою заволодіння гуманітарною допомогою зловмисник підроблював платіжні квитанції, а надісланими благодійником речами та амуніцією розпоряджався на власний розсуд.
 
Протягом березня-квітня 2022 року підозрюваний заволодів гуманітарною допомогою та грошовими коштами на загальну суму понад 380 тис. грн.
 
У ході проведення обшуку за місцем проживання зловмисника правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, чорнові записи, підроблені квитанції на грошові перекази, грошові кошти, банківські картки, бронежилет, мисливський карабін та патрони.
 
Підозрюваний визнає свою вину та наразі вже відшкодував потерпілому частину завданих збитків.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими СВ Святошинського УП ГУНП у м. Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 859