12.05.2023

Збереження «Особняка Баккалинського» - прокуратура через суд зобов’язала власника укласти охоронний договір

    

Київська міська прокуратура у судовому порядку зобов’язала власника об’єкта культурної спадщини укласти охоронний договір на нього.
 
Так, прокуратура звернулась до адміністративного суду з позовом про зобов’язання власника укласти з уповноваженим органом охорони культурної спадщини охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – «Особняк Баккалинського» по вул. Іллєнка, 30 у Шевченківському районі столиці. 
 
Особняк зведено у 1897-1919 роках в стилі історизм із рисами неоренесансу, модерну та еклектики з елементами архітектури відродження, а також цегляного стилю. Він є цінним зразком житлової забудови Лук’янівки початку XX століття, що зберіг оригінальне архітектурне оздоблення фасаду, історичні нашарування, не зазнав змін об’ємно-просторової структури. Особняк є останнім збереженим зразком одноповерхової житлової забудови колишньої Великої Дорогожицької вулиці (нині вул. Юрія Іллєнка).
 
Разом з тим, комерційна структура, яка є власником особняка, в порушення імперативних вимог пам’яткоохоронного законодавства майже два роки ухилялася від укладення охоронного договору на об’єкт культурної спадщини, що ставить під загрозу його збереження та використання у відповідності до режиму використання, визначеного відповідною охоронною документацією.
 
За таких обставин Київський окружний адміністративний суд погодився з доводами прокурора та задовольнив позов зобов’язавши власника об’єкта культурної спадщини укласти охоронний договір.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 961