24.02.2020

Як вберегтися від аферистів, які виманюють кошти за схемою «ваш родич в лікарні»

У Києві почастішали випадки телефонного шахрайства. Людям телефонують аферисти, які представляються лікарями або поліцейськими і розповідають, що їхній син, батько або онук перебуває у лікарні чи затриманий за скоєння злочину. Для того, щоб залагодити справу і врятувати родича, вони вимагають перерахувати гроші на банківський рахунок або віддати готівку кур'єру.
 
Але чому досі люди на це «купуються»?
 
"Мама, я вчинила ДТП. Допоможи відкупитися", – такі слова почула по телефону мешканка Києва Тетяна Мостицька нібито від своєї доньки.
 
Налякана мати зібрала всі заощадження, а це майже мільйон гривень у валюті, і віддала незнайомцю. Тільки потім жінка зрозуміла – це були шахраї.
 
І так само аферисти обдурили 14-річну доньку Тетяни. По телефону один назвався її батьком, який нібито збив дитину, а інший "дядьком, який може залагодити проблему". Дівчинку умовили нічого не розповідати дорослим і знайти вдома гроші.
 
"Вона шукала кошти, і її весь час продовжували тримати на зв'язку. Десь годин п'ять їй давали наведення: подивися в шафі або під килимком. Вона пішла сама, віддала ці кошти – 56 тисяч гривень і 500 доларів", – розповідає Тетяна.
 
Після того налякана дитина зателефонував батькові і виявилося, що її обдурили. Щороку тільки в столиці на такі телефонні шахрайства попадаються десятки людей, розповідають в прокуратурі Києва.
 
Надія Максимець, прессекретар прокуратури Києва:
 
"У минулому році вдалося встановити і затримати 10 осіб, які обґрунтовано підозрюються в скоєнні таких злочинів. Їх діями завдано збитків 17 постраждалим на суму понад 3,5 мільйонів гривень".
 
Більшість дзвінків – з інших міст і навіть з в'язниць. А вже спільники забирають гроші на місці. Телефонують майже завжди вночі, розповідає психолог Юрій Ірхін, адже поріг критичного мислення у сонної людини знижений. Щоб переконати, шепочуть або змінюють голос. Тому перш за все психолог радить не панікувати:
 
"Навіть якщо у вас син, і збігається статева приналежність голосу, голос, інтонація схожі. Наберіть, у нього теж напевно є телефон, і запитайте "з тобою все в порядку?".
 
Також слід максимально затягувати розмову, щоб повністю прокинутися і для початку зрозуміти, чи дійсно говорите з рідною людиною, а не шахраєм.
 
Джерело:  телеканал «Україна»

кількість переглядів: 7244