09.02.2018

Столична прокуратура повідомила про підозру особі, яка сприяла незаконній легалізації в Україні 5 російських злочинців

    

Прокуратурою міста Києва оголосила про підозру 40-річному киянину, який сприяв незаконній легалізації в Україні п’ятьох осіб, які перебували у міжнародному розшуку. 
 
Як повідомлялося раніше, злочинна схема була викрита завдяки спільним зусиллям працівників столичної прокуратури, СУ ГУНП у м. Києві  та УБЗПТЛ ГУ НП у м. Києві.
 
Установлено, що громадяни Російської Федерації, які перебували міжнародному розшуку за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, зверталися до вказаного громадянина з метою отримання підроблених документів, які б стали підставою для отримання громадянства України, зокрема, документів про начебто проживання на території України їхніх родичів.
 
Після отримання українського громадянства вказані особи за сприяння підозрюваного укладали фіктивні шлюби з громадянками України. При цьому для пришвидшення процесу реєстрації шлюбу до територіальних відділів РАГСів надавалися підроблені довідки про нібито вагітність цих жінок. У подальшому упродовж місяця шлюб розривався, а розшукувані особи залишалися на прізвищах фіктивних дружин.
 
Вказані дії у своїй сукупності фактично унеможливлювали ідентифікацію цих осіб та надавали їм право вільно перетинати державний кордон.
 
У такий спосіб зловмисник сприяв незаконній легалізації в Україні 5 громадян РФ, які перебували у міжнародному розшуку. Серед них, екс-начальник управління організації матеріально-технічного забезпечення МВС Російської Федерації, помічник заступника Міністра МВС РФ та інші особи.
 
Дії підозрюваного кваліфіковано за ст. 358 КК України та ст. 332 КК України.
 
Крім того, в межах розслідування встановлена та доведена причетність до злочинної схеми працівника структурного підрозділу ДМС України, який  сприяв незаконній легалізації розшукуваних осіб. Вироком суду посадовця визнано винним за ст.366 та ч.5 ст.27 ст.358 КК України. Матеріали щодо можливої причетності до злочину інших службовців ДМС України виділені в окреме кримінальне провадження.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 4652