25.07.2019

Двом працівникам психоневрологічної лікарні, які сприяли втечам підозрюваного з медичного закладу, оголошено про підозру

    

Прокурорами Київської місцевої прокуратури №2 оголошено підозру двом працівникам Київської міської психоневрологічної лікарні №3, які сприяли систематичним втечам з медичного закладу підозрюваного у вбивстві мотоцикліста, вчиненого у травні 2017 року у Києві.
 
У ході досудового слідства встановлено, що підозрюваний, який за рішенням суду був поміщений до Київської психоневрологічної лікарні №3, усвідомлюючи, що йому заборонено покидати територію спеціалізованого лікувального закладу, схилив лікаря-психіатра та в.о. старшої медсестри сприяти йому у вчиненні систематичних втеч зі лікувального закладу.
 
Згідно домовленостей, вказані медпрацівники в обумовлений час відчиняли підозрюваному двері відділення та не повідомляли про факти його втечі правоохоронні органи.
 
Установлено, що з лютого 2019 року по травень 2019 року за сприяння медперсоналу підозрюваний 11 разів залишав лікарню, повертаючись тільки на ніч.
 
У ході чергової втечі, яка мала місце 14.05.2019, правоохоронці затримали підозрюваного в одному з ТЦ Васильківського району Київщини під час перегляду фільму у кінотеатрі. У ході обшуку у палаті підозрюваного виявили алкоголь, мобільні телефони та наркотичні речовини.
 
24 липня 2019 року за результатами розслідування лікарю-психіатру та в.о. старшої медсестри повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.27, ст.394 КК України (пособництво у втечі із спеціалізованого лікувального закладу) та ч.3 ст. 382 КК України (умисне невиконання ухвал суду, що набрали законної сили, що заподіяло істотну шкоду державним та громадським інтересам).
 
У свою чергу втікачу оголошено про підозру за ст. 394 (втеча із спеціалізованого лікувального закладу, вчинене повторно), ч.4 ст.27, ч.3 ст.382 (підбурювання до умисного невиконання ухвал суду, що набрали законної сили, що заподіяло істотну шкоду державним та громадським інтересам) та ч.1 ст.309 КК України (незаконне придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту).
 
За клопотанням прокуратури відносно втікача проведено судово-психіатричну експертизу, згідно якої він є осудним та не потребує лікування.  
 
Досудове слідство у кримінальному провадженні триває.
 
Нагадаємо, 24.05.2017 на Харківському шосе у Києві кількома пострілами з вогнепальної зброї було смертельно поранено мотоцикліста. Чоловіку, якого затримали за підозрою у вчиненні цього злочину, суд обрав безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Однак у подальшому, на підставі результатів судово-психіатричної експертизи  суд змінив йому запобіжний захід на поміщення до психіатричного закладу.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 3862