20.11.2019

Прокуратура скерувала до суду обвинувачення щодо злочинної групи, яка незаконно заволоділа 17 об’єктами нерухомості у столиці

        

Київською місцевої прокуратурою №7 завершено слідство та скеровано до суду обвинувальний акт у багатоепізодному кримінальному провадженні за фактами заволодіння злочинною групою об’єктами нерухомості на території міста Києва, а також грошовими коштами від їх продажу в особливо великих розмірах.
 
Досудове слідство проводилося за оперативного супроводження КМУ ДВБ НП України.
 
Згідно з матеріалами кримінального провадження, організована злочинна група, до складу якої входило п’ятеро осіб, діяла на території міста Києва з кінця 2016 року по жовтень 2018 року. Її учасники, отримавши інформацію про смерть самотніх власників квартир, виготовляли підроблені документи, на підставі яких реєстрували право власності на підставних осіб.
 
Надалі вказані помешкання зловмисники продавали добросовісним покупцям, а грошові кошти розподіляли між собою.
 
За період своєї діяльності шахраям вдалося незаконно привласнити 17 об’єктів нерухомості у столиці. При цьому територіальній громаді міста Києва завдано збитків на суму 8 млн грн., спадкоємцям померлих власників квартир - на суму 4,7 млн. грн. та покупцям квартир  - на 3,5 млн. грн.
 
Організаторів та виконавців шахрайської схеми затримали у жовтні 2018 року. Серед її учасників виявився приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу,
 
На даний час обвинувальний акт відносно організованої злочинної групи скеровано до Дніпровського районного суду за обвинуваченням у шахрайстві, підробленні документів, зловживання повноваженнями та незаконному поводженні зі зброєю. Санкція статей передбачає до 12 років позбавлення волі.
 
Крім того, з метою поновлення порушених прав територіальної громади місцева прокуратура пред’явила 9 позовів про повернення вкраденої шахраями нерухомості. Робота щодо повернення інших об’єктів, що незаконно вибули з
комунальної власності, триває.
 
Також повідомляємо, що у межах виділеного кримінального провадження розслідується ще близько 50 фактів незаконного вибуття об’єктів нерухомості з власності на підставі підроблених документів. 
 
Примітка, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 2936