12.02.2021

Судитимуть жінку, яка під прикриттям сурогатного материнства, продала власну дитину сімейній парі з КНР

                                          

Ювенальними прокурорами Київської місцевої прокуратури № 5 скеровано до суду обвинувальний акт відносно 31-річної мешканки Житомирської області, яка під прикриттям сурогатного материнства, продала власну дитину (ч. 3 ст. 149 КК України).
 
Згідно матеріалами слідства, у 2018 році до одного зі столичних медичних центрів репродуктивної медицини, звернулось подружжя з Китайської народної республіки, з метою участі у програмі сурогатного материнства.
 
У подальшому, між подружжям та обвинуваченою укладено «Договір про сурогатне материнство». Згідно договору, сурогатна мати за компенсацію у сумі майже 400 тис. гривень погодилась виносити та народити дитину, біологічними батьками якої є вказане подружжя, та, після встановлення генетичної спорідненості між ними та дитиною, передати її їм на виховання. 
 
У підсумку, неодноразові процедури запліднення не привели до вагітності сурогатної матері. Незважаючи на це, шахрайка хотіла отримати гроші будь-яким шляхом. Вона вступила в статевий зв'язок зі своїм співмешканцем і завагітніла від нього.
 
Після цього підозрювана і посадові особи медичного центру приховували від іноземців інформацію про те, що вони не є біологічними батьками виношуваної дитини, а після її народження внесли в довідку завідомо неправдиву інформацію щодо їх генетичної спорідненості з дитиною.
 
Іноземна пара все ж виплатила сурогатної матері близько 400 тисяч гривень, але пізніше викрила обман при проведенні дослідження на генетичну спорідненість з новонародженою дитиною при оформленні їй громадянства іншої держави.
 
Наразі обвинувальний акт скеровано до Печерського районного суду м. Києва.
 
Обвинуваченій загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.
 
Матеріали відносно службових осіб медичного центру виділені в окреме провадження, досудове розслідування у якому триває.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2494