09.09.2021

Столичні правоохоронці затримали групу осіб, які утримували 120 людей у трудовому рабстві

                 

Дарницькою окружною прокуратурою міста Києва спільно з працівниками управління міграційної поліції ГУНП у м. Києві та слідчим відділом Дарницького УП ГУНП у м. Києві затримано групу осіб, які організували на території м. Києва та Дніпропетровської області протиправну схему вербування соціально незахищених громадян для утримання їх у трудовому рабстві (ч. 2 ст. 149 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, учасники групи на залізничних вокзалах Києва, Дніпра та Одеси підшуковували громадян, що перебували у складних життєвих умовах та не мали постійного місця проживання. Вказаним особам зловмисники пропонували роботу, пов’язану з вирощуванням та збором сільськогосподарської продукції на території Дніпропетровської області, обіцяючи зарплату від 3000 до 4000 грн. на місяць, а також безкоштовне житло та триразове харчування.
 
Завербованих людей на мікроавтобусах доставляли на територію агрофірми у Дніпропетровській області, де розселяли у напіврозвалених будинках із абсолютно відсутніми умовами для проживання. Щодня робітників залучали до роботи у виробничо-складських приміщеннях агрофірми, а також у сезон на полях для збору урожаю. Працювати змушували по 12-16 годин на добу. Обіцяні грошові кошти потерпілі не отримували, а весь їх «заробіток» обмежувався харчуванням сумнівної якості 2-3 рази на добу та алкогольними напоями.
 
На території будинків, де проживали завербовані особи, за ними постійно наглядали так звані бригадири, які контролювали підйом та направлення на роботу, обмежували їх у пересуванні після повернення з робіт, принижували, застосовували психологічний тиск.
 
При спробі завербованими особами самовільно залишити територію бараків, вербувальники та їх довірені особи погрожували застосуванням сили, а у разі невиконання їх вимог, застосовували її. Окрім цього, зловмисники обманним шляхом відбирали у потерпілих мобільні телефони та паспорта.
 
Попри нелюдські умови проживання та праці через відсутність документів, засобів зв’язку та грошей робітники були змушені залишатися на агрофірмі та працювати.
 
За результатами кількамісячної роботи з документування діяльності злочинної групи 08.09.2021 правоохоронці провели 18 обшуків, у тому числі за адресами агропідприємства, у будинках, де утримували людей, а також в автомобілях фігурантів. У ході слідчих дій вилучено чернетки, грошові кошти, банківські картки, телефони, ноутбуки, паспорта, пляшки із спиртовмісною рідиною та інші речові докази, які підтверджують протиправну діяльність.
 
На момент обшуків на території агропідприємства у трудовому рабстві перебувало 120 осіб, які наразі визволені. 17 з них вже звернулися до правоохоронних органів зі заявами про вчинення відносно них злочину.
 
П’ятьох фігурантів затримано у порядку ст. 208 КПК України. Серед затриманих вербувальники та бригадири.
 
Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру та обрання запобіжних заходів.
 
Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2313