24.12.2021

За касаційною скаргою прокуратури столичній громаді повернуто земельні ділянки у Голосіївському районі вартістю 35 млн гривень

                                                

Київська міська прокуратура відстояла інтереси територіальної громади столиці у Верховному Суді щодо земельних ділянок у Голосіївському районі м. Києва вартістю 35 млн гривень.
 
Установлено, що Київська міська рада у 2016 році в порушення вимог Закону України «Про оренду землі» поновила договори оренди земельних ділянок по вул. Казимира Малевича, термін дії яких закінчився ще у 2013 році. При цьому, у встановлений законом строк товариство з клопотанням про поновлення договорів до власника землі не зверталось та у 2014-2016 роках орендну плату за землю не сплачувало.
 
Крім того, Київська міська рада розпорядилась земельними ділянками поза процедурою аукціону, а будівництво на земельних ділянках житлового будинку викликало супротив мешканців сусідніх будинків.
 
В квітні 2021 року господарський суд м. Києва задовольнив позов Київської міської прокуратури в інтересах держави та скасував рішення Київської міської ради про поновлення договорів оренди земельних ділянок, а також визнав недійсними самі договори.
 
Разом з тим, суд апеляційної інстанції у жовтні поточного року скасував це рішення та відмовив прокуратурі у задоволенні позову.
 
Не погоджуючись із зазначеною постановою Київська міська прокуратура оскаржила її до Верховного Суду, який підтримав доводи прокурора та залишив в силі рішення суду першої інстанції про задоволення позову.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2151