03.05.2024

3 тис. доларів США за підзахоронення у чужу могилу – судитимуть доглядача Жулянського кладовища

               

Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно 47-річного доглядача Жулянського кладовища за обвинуваченням в одержанні неправомірної вигоди за виділення місця для поховання померлої особи (ч. 1 ст. 368 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, у лютому 2024 року доглядач напівзакритого Жулянського кладовища Ритуальної служби спеціалізованого комунального підприємства «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування» виконавчого органу Київської міської ради одержав від місцевого жителя 3 тис. доларів США за виділення та облаштування місця для поховання.
 
Чоловік прийшов на кладовище дізнатись яким чином можна знайти собі місце для поховання. Доглядач повідомив, що кладовище є напівзакритим, тобто дозволено лише поховання у родинну могилу.  Але за 3 тис. доларів США він дозволить підзахоронення у могилу, за якою вже ніхто не доглядає, начебто там похований родич чоловіка, що шукав місце. Для цього потрібно лише принести будь-яке свідоцтво про смерть людини, що померла до 1999 року. Це в подальшому буде підставою дати дозвіл на поховання на напівзакритому кладовищі.
 
У ході контролю за вчиненням злочину правоохоронці задокументували передачу працівнику Жулянського кладовища 3 тис. доларів США.  Підозрюваний на досудовому розслідування факт отримання грошей визнав. 
 
Наразі обвинувальний акт відносно фігуранта скеровано до суду для розгляду по суті.
 
Санкція статті передбачає до чотирьох років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими СУ ГУ НП у місті Києві за оперативного супроводження ГУ СБУ у місті Києві та Київській області. 
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 92