01.05.2024

Фальшиві діагнози для ухилянтів за 3000 доларів США - судитимуть учасників злочинної групи з 10 лікарів, двоє з яких голови ВЛК

                                                

Київською міською прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт відносно злочинної групи із 10 лікарів, серед яких 2 голови військово-лікарської комісії, які шляхом підроблення документів організували схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України (ч.2,ч. 3 ст. 332, ч.3 ст. 358 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що лікарі, серед яких двоє завідувачів неврологічних відділень столичних медзакладів, завідувач центру нейрохірургії, лікар-нейрохірург, лікар психіатр, лікар-невролог, лікар-рентгенолог,  директор Центру первинної медико-санітарної допомоги, двоє голів ВЛК засвідчували наявність у чоловіків призовного віку тяжких захворювань.
 
В подальшому встановлені фальшиві діагнози ставали підставою для визнання цих чоловіків тимчасово непридатними для військової служби, усуваючи таким чином їм перешкоди для перетину державного кордону України.
 
До схеми були залучені особи, які підшуковували охочих стати тимчасово непридатними, так і ті, хто безпосередньо виготовляли пакет необхідних документів. Із замовниками заздалегідь обговорювали «діагнози» та фіктивно оформлювали перебування цих осіб на стаціонарному лікуванні.
 
Вартість послуги з виготовлення фальсифікованих медичних документів становила 3 тис. доларів США з людини.
 
Діяльність групи була викрита під час підготовки пакету документів для трьох чоловіків призовного віку та одержання від них грошових коштів.
Один із замовників, який діяв під контролем правоохоронних органів, на підставі отриманих документів здійснив перетин кордону.
 
Наразі обвинувальний акт скеровано до суду.
 
Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.
 
Досудове розслідування проводило СУ ГУНП у м. Києві, за оперативного супроводу Управління міграційної поліції ГУНП у м. Києві.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 35