02.09.2022

Нелегальний видобуток криптовалюти на потужностях «Укрзалізниці» - викрито підпільну майнінг-ферму

                              

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито протиправну схему використання потужностей АТ «Укрзалізниця» для функціонування підпільної ферми з майнінгу криптовалюти. 
 
Згідно з матеріалами слідства, службові особи АТ «Укрзалізниця», вступивши у злочинну змову з громадянином, організували незаконний видобуток криптографічної  валюти за допомогою комп’ютерного обладнання державного підприємства, а також шляхом незаконного відбору значних обсягів електроенергії з мереж «Укрзалізниці».
 
У межах слідства за місцем розташування майнінг-ферми на території Житомирської області проведено обшук, у ході якого виявлено та вилучено комп’ютерне обладнання, що використовувалося для видобутку криптографічної  валюти, а саме 60 відеокарт з блоками живлення до них, жорсткий диск та 2 інтернет приймальника.
 
Також, в ході обшуку зафіксовано факт незаконного підключення обладнання до електромережі АТ «Укрзалізниця».
 
За попередніми підрахунками, розмір збитків, завданих державним інтересам, становить понад 1, 7 млн гривень.
 
Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають. Досудове розслідування здійснюється за ч. 4 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене у великих розмірах).
 
Заходи з викриття протиправної схеми проведено спільно з відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Нацполіції у м. Києві, за оперативного супроводження ДКІБ СБУ та сприяння Апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ «Укрзалізниця».
 
Пресслужба Київської міської прокуратури
 
 

кількість переглядів: 2068