24.01.2023

5 тис. дол. США за незаконний перетин кордону – в організації схеми викрито двох мешканців столиці

                  

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру 27-річному чоловіку та його 41-річній сестрі за фактом організації незаконного переправлення осіб призовного віку через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
За даними слідства брат із сестрою організували схему переправлення за кордон осіб призовного віку за так званими «білими» білетами.
 
Підозрювані обіцяли чоловікам, що підлягають мобілізації, допомогу у виготовленні підроблених документів – тимчасового військового посвідчення та довідок ВЛК із відомостями про непридатність до несення військової служби та виключенням з запасу. Вартість такої послуги зловмисники оцінювали від 5000 доларів США з людини.
 
Під час обшуків за місцем проживання підозрюваних та в автомобілях, які вони використовували, вилучено мобільні телефони з відомостями про громадян, які зверталися за незаконною послугою, документацію з їхніми анкетними даними та грошові кошти у сумі 11 тис. євро і 2,5 тис. дол. США.
 
Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
 
Викриття протиправних дій здійснювалося прокурорами спільно зі слідчими СУ ГУ Нацполіції у місті Києві разом із оперативниками Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.
 
Досудове розслідування триває.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1064