04.05.2023

«Садибу купця Дмитрієва» повернуто киянам - столична прокуратура відсудила у приватного товариства об՚єкт культурної спадщини

    

Завдяки активній та послідовній позиції Київської міської прокуратури господарськими судами усіх інстанцій постановлено остаточне рішення у спорі, розгляд якого тривав майже два роки, щодо законності набуття комерційною структурою права власності на комунальне майно, у тому числі на пам’ятку – «Садибу міську купця Й.М. Дмитрієва», яка є важливим елементом садибної забудови Подолу XIX століття.
 
Так, рішенням господарського суду міста Києва задоволено позов Київської міської прокуратури до приватного товариства та скасовано незаконну реєстрацію права власності на 8 будівель, три з яких на даний час є пам’ятками культурної спадщини, що розташовані в центральному історичному ареалі міста Києва – по вул. Хорива, 2 в Подільському районі міста Києва, загальною площею близько 3, 1 тис. кв.м та вартістю понад 160 млн грн.
 
Задовольняючи позов, суди погодились з доводами прокурора щодо незаконності набуття підприємством права власності на вказані будівлі до виконання зобов’язань, передбачених інвестиційним договором.
 
Наразі рішення суду виконано у повному обсязі. Незаконну реєстрацію права власності на зазначене нерухоме майно за суб՚єктом господарювання скасовано.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 883