13.03.2019

У Києві викрито групу фінансових брокерів, які ошукали громадян на 70 млн гривень

    

Київською місцевою прокуратурою № 1 спільно з детективами Голосіївського УП ГУНП в м. Києві та ГУ КСЕ СБ України припинено діяльність злочинної групи, учасники якої організували масштабну фінансову оборудку для власного збагачення.
 
Злочинна група діяла на території декількох міст України. Один з її офісів розташовувався у місті Києві.
 
Учасники групи на чолі з 43-річним чоловіком організували шахрайську схему заволодіння грошовими коштами громадян шляхом повідомлення останнім неправдивої інформації про гарантовану можливість отримання надприбутків на міжнародному фінансовому ринку через створену організацію – фінансову піраміду «Forex Trend» .
 
Для реалізації схеми зловмисники створили інтернет-сайт, на якому потенційним вкладникам пропонувалось інвестувати грошові кошти. Після реєстрації та авторизації на веб-сайті інвесторам надавався особистий електронний кабінет, через який пропонувалось здійснити грошовий внесок. Шахраї націлювали клієнтів на максимальний розмір внеску, мотивуючи тим, що чим більша сума внесених коштів, тим більша вірогідність успішного проведення торгів.
 
У подальшому зловмисники за рахунок грошей вкладників проводили фінансові операції на міжнародному фінансовому ринку. При цьому створений ними інтернет-сайт не дозволяв інвесторам на власний розсуд розпоряджатися внесеними грошовими коштами.
 
Надалі для досягнення своєї мети зловмисники підшукували осіб для створення суб’єктів господарської діяльності, через банківські рахунки яких виводили грошові кошти «інвесторів», спричинивши останнім збитків на суму понад 70 млн гривень.
 
На даний час у кримінальному провадженні потерпілими визнано 16 громадян.
 
Трьох організаторів оборудки встановили. Наразі їм повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. У зв’язку з тим, що вказані особи переховуються від правоохоронних органів, їх оголошено у розшук та отримано дозвіл на їх затримання. На майно порушників накладено арешт.
 
Досудове розслідування триває.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 6274