06.08.2020

Столичні правоохоронці заблокували діяльність «чорних» Call–центрів, за допомогою яких шахраї ошукували клієнтів банків (ФОТО)

    

За процесуального керівництва Київської місцевої прокуратури № 8 слідчими поліції спільно працівниками ГУ СБУ в м. Києві та Київській області викрито та припинено діяльність групи телефонних шахраїв, які під виглядом банківських працівників ошукували клієнтів різних банків (ч. 3 ст. 190 КК України).
 
Досудовим розслідування встановлено, що на території столиці та міста Дніпра тривалий час діяла злочинна група, учасники якої використовували незаконно отримані бази клiєнтів українських та іноземних фінансових установ з метою зняття коштів з їхніх рахунків.
Для здійснення шахрайської схеми організатори орендували  приміщення, у яких створювали Call-центри, забезпечували їх необхідним технічним обладнанням та підбирали персонал.
 
Так, за вказівкою організаторів оператори Call-центрів здійснювали смс-розсилку про начебто несанкціонований вхід в особистий кабінет клієнта фінансової установи. Після чого, представляючись співробітниками банку,  оператори телефонували потенційним потерпілим, входили їм у довіру та отримували дані про їхні банківські картки. Використовуючи цю інформацію, зловмисники знімали кошти з банківських карток потерпілих та переводили їх на підконтрольні організаторам розрахункові рахунки.
 
За даними слідства, у схемі були задіяні близько 300 осіб. Сума заподіяних збитків та коло потерпілих встановлюються.
 
У межах провадження правоохоронці провели ряд санкціонованих обшуків за місцем проживання учасників злочинної схеми та за адресами розташування Call-центрів. Вилучено технічне обладнання, мобільні телефони, чорнові записи та інші речові докази, які підтверджують злочинну діяльність. Слідчі дії наразі тривають. Вирішується питання про повідомлення про підозру причетним особам.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
 
Прес-служба прокуратури міста Києва
 

кількість переглядів: 4060