27.08.2021

Викрито механізм постачання неякісних запчастин з ОРДЛО на підприємства АТ «Укрзалізниця» - прокуратура

                                                        

За процесуального керівництва Печерської окружної прокуратури міста Києва викрито протиправну діяльність громадянина Російської Федерації, який користуючись корупційними зв’язками серед колишніх високопосадовців транспортної галузі створив умови для постачання на структурні підрозділи АТ «Укрзалізниця» запасних частин для електровозів, нібито виготовлених з «інноваційного матеріалу», виробництво якого вже протягом тривалого часу було налагоджено на тимчасово окупованій території Луганської області (ч. 2 ст. 364 КК України).
 
Для здійснення злочинного умислу, росіянин придбав ТОВ та орендував складські приміщення поблизу Києва, де за документами начебто виготовляли вказані запчастини з інноваційного матеріалу. При цьому очікувана вартість цих запчастин була збільшена у 10 разів порівняно з їх аналогами. Незважаючи на це, одразу декілька регіональних філій оголосили про закупівлю цих товарів на суму близько 45 млн грн.
 
При цьому, в межах кримінального провадження встановлено, що вказані запчастини не відповідають технічним умовам, а їх серійна експлуатація може призвести до непоправимої шкоди об’єктам критичної інфраструктури залізничної галузі внаслідок передчасного виходу з ладу контактної мережі АТ «Укрзалізниця», оціночна вартість якої складає понад 3 млрд грн.
 
З метою збору та фіксації доказів вчинення кримінального правопорушення правоохоронці провели обшуки за адресами виробництва, жилих і офісних приміщень, що використовується фігурантами провадження, а також на відповідних структурних підрозділах «Укрзалізниці». На виявлену продукцію накладено арешт.
 
Наразі слідчі дії тривають.
 
Викриття протиправної діяльності проводилось оперативниками Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки, слідчими Печерського УП ГУНП у м. Києві за сприяння апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ «Укрзалізниця».
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2344