29.09.2021

У Києві викрили чоловіка та жінку, які масово підробляли Сovid-сертифікати та ПЛР-тести

                 

За процесуального керівництва Солом’янської окружної прокуратури міста Києва викрито двох громадян у виготовленні підроблених COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів ( ч. 3 ст. 190 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що 24-річний чоловік та 22-річна жінка створили чат-бот у месенджері, де приймали замовлення на виготовлення підробленої медичної документації. Без проходження лабораторних досліджень громадянам пропонували виготовлення ПЛР-тестів із негативним результатом на COVID-19, а також міжнародні свідоцтва про вакцинацію. ПЛР-тести продавали по 600 гривень, а свідоцтво про вакцинацію коштували 1200 гривень.
 
У своїй діяльності правопорушники використовували підроблені печатки та логотип відомої української клініки. За попередніми підрахунками, пара встигла виготовити близько 200 підроблених медичних документів.
 
За місцем проживання фігурантів та в їхніх автомобілях проведено обшуки. Вилучено ноутбук, мобільні телефони, банківські картки, а також бланки для ПЛР-тестів на коронавірус. В результаті огляду вилученої техніки виявлено листування із замовниками щодо виготовлення псевдосертифікатів та виявлено бланки для їхнього виготовлення.
 
Слідчі дії тривають.
 
Викриття злочину проводилося прокурорами спільно з слідчими Солом’янського УП ГУНП в м. Києві та працівниками управління протидії кіберзлочинам Києва.
 
Санкція статті передбачає покарання до восьми років позбавлення волі.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2469