30.09.2021

Сприяння у незаконній приватизації державної квартири та шахрайство на 30 тис. дол. США - ексдиректору «Укржитлосервіс» повідомлено про підозру

                               

Шевченківською окружною прокуратурою міста Києва повідомлено про підозру ексдиректору ДП «Укржитлосервіс» за фактом розтрати державного майна та заволодіння грошовими коштами шляхом обману в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України).
 
Згідно із матеріалами слідства, підозрюваний, займаючи посаду директора ДП «Укржитлосервіс» довідався, що у одній із державних квартир по вул. М. Омеляновича-Павленка, яка перебуває на балансі держпідприємства, проживає дві громадянки, у яких відсутні законні підстави для користування цим житлом.  Крім того, останні не були законними наймачами цієї квартири.
 
Маючи на меті заволодіння грошовими коштами цих громадянок, ексдиректор ДП зустрівся із ними та повідомив недостовірну інформацію, що він як керівник органу приватизації має повноваження щодо оформлення у передбаченому законом порядку документів, які дозволять їм безоплатно приватизувати вказану квартиру.
 
Свої послуги підозрюваний оцінив у 30 тис. доларів США.
 
При цьому підозрюваному було достовірно відомо, що рішення про передачу у приватну власність об’єктів державного житлового фонду, які перебувають в управлінні Державного управління справами, може бути прийняте виключно щодо осіб, які займають таке приміщення на підставі розпорядження керівника Державного управління справами, перебувають у черзі на отримання житлової площі та зареєстровані у відповідному помешканні.
 
Домовившись про передачу обумовленої суми, ексдиректор ДП організував підроблення відомчого ордеру на житлове приміщення, що не відповідав установленим вимогам для таких документів, винесення наказу про приватизацію квартири та підготовку свідоцтва про право власності на неї.
 
Вказані документи громадянки використали для подальшої реєстрації за собою права власності на вищевказану квартиру.
 
Таким чином, директором ДП «Укржитлосервіс» було розтрачено державне майно, внаслідок чого заподіяно шкоди державним інтересам на суму 1,4 млн грн.
 
Наразі вирішується питання про застосування щодо підозрюваного запобіжного заходу. На незаконно приватизовану квартиру накладено арешт та вирішується питання щодо її повернення у державну власність.
 
Досудове розслідування триває.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2346