12.11.2021

450 дол. США за фальсифікований сертифікат вакцинації від COVID-19 – у столиці викрили підпільну «типографію»

                      

Прокурорами Солом’янської окружної прокуратури міста Києва викрито схему з виготовлення та розповсюдження на території міста Києва підроблених сертифікатів вакцинації від COVID-19 та ПЛР-тестів (ч. 1 ст. 358, ч. 3 ст. 358,  ч. 3 ст. 190 КК України).
 
 
За даними слідства, громадянин Болгарії із залученням знайомих та лікаря комунального некомерційного підприємства на замовлення зацікавлених громадян виготовляв та розповсюджував підроблені сертифікати вакцинації від COVID-19 та негативні ПЛР-тести.
 
Так, без проведення щеплення до електронної медичної системи «HELSI» вносилися недостовірні відомості про проходження громадянами вакцинації проти COVID-19. Після внесення даних в систему «HELSI» COVID-сертифікат автоматично формувався в мобільному застосунку «ДІЯ», а паперовий сертифікат та довідки про результати ПЛР-тестів доставлялися «замовникам» через кур’єрську службу або службами таксі. Один фальсифікований сертифікат коштував 450 доларів США.
 
З метою виявлення та фіксації відомостей про кримінальне правопорушення у фігурантів проведено обшуки, під час яких виявлено та вилучено значну кількість підроблених ПЛР-тестів, сертифікатів, печаток та штампів медичних установ та банківських карток. Також виявлено електронну базу «клієнтів», яка налічує понад 11500 осіб, які ймовірно могли скористатися послугами з виготовлення негативних ПЛР-тестів або сертифікатів з вакцинації.
 
Наразі слідчі дії тривають. Вирішується питання щодо повідомлення причетним особам про підозру та обрання запобіжних заходів.
 
Викриття злочину проводилося прокурорами спільно зі слідчими СВ Солом’янського управління поліції ГУ НП в м. Києві за оперативного супроводження ГУ КЗЕ СБ України.
 
Примітка: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2336