17.11.2021

Збут підроблених ПЛР- тестів через телеграм-бот - у Києві викрили організатора нелегального бізнесу

                                                    

Святошинською окружною прокуратурою міста Києва за оперативного супроводження ГУ СБ України у м. Києві та Київській області викрито та припинено діяльність анонімного телеграм-каналу, через який відбувався збут фіктивних ПЛР-тестів на COVID-19.
 
Так, у ході досудового розслідування правоохоронці встановили численні  факти збуту підроблених довідок про проходження ПЛР-тесту на COVID-19, нібито виданих однією з медичних установ м.Києва.
 
Як з’ясувалося, організатор злочину створив фейкову Інтернет сторінку цієї установи та використовував її для імітування справжності підробленої довідки під час можливої перевірки, оскільки згенерований QR-код на кожній фіктивній довідці містив посилання на її електронну версію на сайті.
 
Встановлено, що тести генерувалися автоматично за допомогою спеціально розробленого зловмисником програмного забезпечення.
 
Задокументовано, що підробленими документами скористалося погад 9000 осіб, які використовували як негативні результати ПЦР для виїзду за кордон, так і позитивні - для оформлення лікарняних.
 
У ході проведення обшуку за місцем проживання розробника та адміністратора вказаного механізму виявлено та вилучено: комп’ютерну техніку та мобільні пристрої, з яких здійснювалось адміністрування, більше 9000 електронних підроблених COVID-документів та чорнові записи стосовно розробки програмного забезпечення.
 
На цей час веб-ресурс та телеграм-бот зловмисника заблоковано, тривають слідчі дії за результатами яких буде вирішено питання щодо повідомлення зловмиснику про підозру.
 
Також встановлюються особи, які користувалися послугами вказаного ресурсу.
 
Примітка: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 5534