23.12.2021

Хабар у 4 000 доларів США за прийняття позитивного рішення у сфері патентування – затримано адвоката

            

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито адвоката, яка вимагала у підприємця неправомірну вигоду за вплив на прийняття рішення посадовими особами ДП «Український інститут інтелектуальної власності», уповноваженими на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням (ч. 3 ст. 369-2 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, адвокат, яка є патентною повіреною, запропонувала підприємцю за 4 тисячі доларів США вирішити питання щодо позитивного розгляду посадовими особами ДП «Український інститут інтелектуальної власності» його заперечення проти рішення установи про відмову в державній реєстрації промислового зразка, який він планував запатентувати.
 
22.12.2021 у ході контролю за вчиненням злочину адвоката затримано в порядку ст. 208 КПК України після передачі другої частини неправомірної вигоди у сумі 110 000 гривень. Попередньо задокументовано одержання нею першого траншу неправомірної вигоди у сумі 13 000 гривень у якості передоплати.
 
Наразі затриманій особі повідомлено про підозру та вирішується питання про обрання запобіжного заходу.
 
Досудове розслідування триває.
 
Заходи з викриття кримінального правопорушення проводилися прокурорами спільно зі слідчими СУ ГУ НП у місті Києві за оперативного супроводження центрального апарату СБУ.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2503