02.04.2022

Заблоковано проксі-центр, який надавав російським користувачам можливості для здійснення інтернет-диверсій

                                                     

Прокурорами Святошинської окружної прокуратури міста Києва спільно з працівниками ГУ СБ України у м. Києві та Київській області припинено функціонування так званого «проксі-центру», який використовувався громадянами РФ для анонімізації доступу користувачів-ботів в соціальних мережах, а також хакерами для проведення кібератак.
 
Згідно з матеріалами слідства, двоє мешканців м. Києва, використовуючи телекомунікаційне обладнання, налагодили підпільний бізнес із анонімізації дистанційного доступу до мережі Інтернет з використанням SIM-карток та модемів українських операторів зв’язку.
 
Вказаний сервіс дозволяє дистанційно використовувати в якості VPN модеми українських операторів зв’язку, видаючи користувача з будь-якої країни за абонента українського мобільного Інтернету.
 
Від початку війни та блокування в РФ доступу до іноземних соцмереж (Facebook, Instagram), вказаний сервіс почав активно використовуватись російськими Інтернет-агітаторами для обходу блокувань та поширення антиукраїнської пропаганди від імені українських користувачів, імітуючи їх фізичне знаходження в Україні.
 
Крім того, проросійські хакери під виглядом українських користувачів використовували вказаний сервіс для обходу анти-DDoS обмежень веб-ресурсів української ІТ-інфраструктури, які заблокували доступ з території РФ.
 
Оплату за такі послуги зловмисники приймали на гаманці заборонених російських платіжних систем.
 
Наразі функціонування вказаного обладнання заблоковано. За місцем розташування центру проведено огляд з метою встановлення можливих напрямів проведених антиукраїнських інформаційних спецоперацій та кібератак.
 
Слідчі дії тривають.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1742