13.04.2022

Столичні прокурори продовжують збирати докази воєнних злочинів рф проти мирних жителів

                                                         

Прокурори окружних прокуратур міста Києва спільно з іншими правоохоронними органами та експертами продовжують фіксувати воєнні злочини, вчинені рф на території столиці.
 
Зокрема, 13 квітня 2022 року прокурори Святошинської окружної прокуратури міста Києва спільною з Нацполіцією, експертами та фахівцями ДСНС провели огляд територій Святошинського району столиці, яким завдано руйнувань.
 
Як повідомлялося, впродовж березня 2022 року збройні сили рф, застосовуючи заборонені міжнародним правом засоби ведення війни, здійснили обстріли житлових кварталів та цивільної інфраструктури Святошинського району столиці, внаслідок яких постраждало двоє мирних громадян.
 
Встановлено, що в результаті ракетних ударів пошкоджено торгівельні приміщення, житлові будинки, дитячий садок, автомобілі та гаражі місцевих мешканців. У трьох школах вибуховою хвилею вибито понад 140 вікон.
 
При цьому біля однієї з житлових будівель вибухотехніки знешкодили снаряд, що не розірвався. А при огляді багатоповерхового будинку фахівці дійшли висновку про неможливість відновлення однієї з секцій.
 
Вказані дії суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.
 
Прокурори та слідчі вживають всіх заходів для належного документування воєнних злочинів країни-агресора для притягнення винних осіб до відповідальності.
 
Якщо ви стали свідком воєнного РФ, фіксуйте та надсилайте докази на електронну платформу: https://warcrimes.gov.ua.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1580