24.06.2022

10 тис. доларів США за посвідчення волонтера для незаконного перетину кордону – організатору схеми повідомлено про підозру

               

За процесуального керівництва Голосіївської  окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру 50-річному киянину за фактом незаконного переправлення громадян України призовного віку через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний підшуковував бажаючих незаконно перетнути державний кордон, розмістивши оголошення в месенджері «Телеграм».
 
Зокрема, заручившись допомогою спільників, чоловік пропонував виготовлення довідки про членство у міжнародній громадській організації та зайняття волонтерською діяльністю з подальшим внесенням до спеціальної бази даних, що надає право на перетин державного кордону як волонтеру. Також зловмисник пропонував виготовлення документів щодо непридатності до несення військової служби.
 
Вартість послуг становила від 10 000 доларів США.
 
У ході контролю за вчиненням злочину правоохоронці задокументували перерахування 40 тис. гривень авансу на банківський рахунок зловмисника.
 
22.06.2022 зловмисника затримано на «гарячому» під час отримання 4 000 доларів США за виготовлене посвідчення волонтера.
 
Наразі прокуратурою повідомлено затриманому про підозру та скеровано до суду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, встановлюються інші особи, які могли бути причетними до незаконної діяльності.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1874