04.10.2022

Привласнення 10 млн гривень під виглядом послуг працевлаштування українців в Європі – викрито масштабну шахрайську схему

                                           

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури м. Києва в результаті проведення довготривалих оперативно-розшукових заходів та негласних слідчих (розшукових) дій викрито та припинено діяльність злочинної організації з 13 осіб, які тривалий час займались шахрайськими діями під виглядом надання послуг з працевлаштування в Європі.
 
Згідно з матеріалами слідства, у березні цього року учасники групи розробили спільний план злочинних дій, направлений на заволодіння коштами громадян України, у тому числі вимушених переселенців та біженців, які шукали роботу за кордоном.
 
Для реалізації схеми організатор створив вебсайт, на якому пропонувалися посередницькі послуги із працевлаштування у країнах Європи. Спілкування з потенційними заробітчанами здійснювалося через так званий кол-центр.
 
Після отримання від потерпілих платежу у сумі 250 євро жодних дій, направлених на працевлаштування громадян зловмисники не вчиняли, натомість повністю припиняли з ними зв'язок, а отримані кошти привласнювали. Кошти, отримані від злочинної діяльності, виводилися через численні банківські картки підставних осіб.
 
За попередніми даними, у такий спосіб злочинне угруповання ошукало щонайменше тисячу громадян на суму понад 10 мільйонів гривень.
 
З метою конспірації своєї діяльності злочинці використовували інтернет-месенджери, умовні слова та вигадані нікнейми. Також злочинне угруповання характеризувалося стійким складом учасників з чітким розподілом функцій.
 
У межах слідства правоохоронці провели 24 обшуки за місцями мешкання зловмисників та адресами їх «офісів». Під час слідчих дій вилучено понад 100 одиниць комп’ютерної техніки, мобільні телефони, банківські картки та чорнові записи, які підтверджують протиправну діяльність. Також вилучено понад 1 млн гривень готівкою, близько 35 тисяч доларів США та 12 тисяч євро.
 
Зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 4   ст. 28, ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.
 
Дев’ятьом підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (п’ятьом з яких – без визначення розміру застави, іншим чотирьом з можливістю внесення застави у розмірі від 390 000 до 740 000 грн), ще двом – цілодобовий домашній арешт. Щодо інших підозрюваних розгляд клопотань про обрання запобіжних заходів триває.
 
Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Якщо ви стали жертвою аферистів, обов’язково повідомляйте про це за номером телефону 067-650-69-21 (чергова частина Дарницького УП ГУ НП в м. Києві).
 
Викриття злочинної діяльності здійснювалось прокурорами спільно зі слідчими СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві за оперативного супроводження відділу протидії кіберзлочинам у м. Києві Департаменту кіберполіції НП України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1367