28.10.2022

Передавав РФ координати для ракетних ударів по Києву – судитимуть кримчанина, завербованого ворогом

    

Київською міською прокуратурою скеровано до Солом’янського районного суду міста Києва обвинувальний акт відносно громадянина України за обвинуваченням у вчиненні державної зради в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України).
 
За даними слідства, зазначений чоловік, перебуваючи на території тимчасово окупованого Криму, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну був завербований спецслужбами держави-агресора.
 
Від російських кураторів чоловік отримав завдання, використовуючи свої зв’язки, організувати збір та передачу інформації про пересування  на території м. Києва та Київської області українських військ, розташування блокпостів, а також адреси об’єктів критичної, цивільної та військової інфраструктури у столиці.
 
Вказані завдання чоловік передавав своїй знайомій – 60-річній мешканці Києва, яка на власний мобільний телефон фотографувала ці об’єкти. Зібрану інформацію, а також координати розташування об’єктів жінка передавала спільнику через мобільні додатки для спілкування.
 
Під час досудового розслідування встановлено, що з березня по червень жінка зібрала та передала співучаснику інформацію про 21 вищевказаний об’єкт. Наразі зловмисниця перебуває під вартою. Обвинувальний акт стосовно неї у вересні 2022 року направлено до суду. Її спільника судитимуть заочно. 
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими Головного управління  СБУ в м. Києві та Київській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
         
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1313