22.11.2022

Замовне вбивство столичного лікаря - виконавця засуджено до довічного позбавлення волі, його спільника - до 15 років ув’язнення

                             

За підтримання публічного обвинувачення Київською міською прокуратурою оголошено обвинувальний вирок двом особам за фактом вчинення замовного вбивства, яке сталося 2 лютого 2020 року на вул. Саксаганського в м. Києві.
 
Прокурором у суді доведено, що наприкінці 2019 року виконавець злочину - громадянин Киргизької Республіки, 1982 р.н., отримав замовлення на вчинення вбивства відомого столичного лікаря.
 
Прибувши у грудні 2019 року до Украiни авіарейсом з Турецькоi Республiки, виконавець розпочав підготовку до злочину. Для цього він залучив свого знайомого, який мав громадянство РФ і Киргизької Республіки та проживав у Києві.
 
Упродовж майже двох місяців обвинувачені збирали інформацію про потерпілого: маршрути його руху, розпорядок дня, звички та коло спілкування. Також вони придбали знаряддя вбивства - перероблений самозарядний пістолет, виготовлений на базі конструкції Макарова з пристроєм для поглинання звуку пострілу.
 
Для стеження за своєю жертвою зловмисники використовували орендовані на третіх осіб автомобілі, а для спілкування між собою - сім-карти різних мобільних операторів.
 
Увечері 2 лютого 2020 року виконавець підстеріг потерпілого поблизу місця його проживання та здійснив у нього 4 прицільних постріли. Від отриманих поранень чоловік загинув на місці.
 
Здійснивши вбивство, кілер та його спільник, який в цей час спостерігав за обстановкою, втекли.
 
Виконавця злочину затримали через два тижні в Одесі під час спроби виїхати за межі України. Одночасно у м. Києві правоохоронці затримали і його спільника. У обох затриманих були вилучені підроблені документи.
 
На підставі наданих прокурором беззаперечних доказів та враховуючи його жорстку та принципову позицію щодо покарання, суд присяжних засудив виконавця вбивства до довічного позбавлення волі, а його спільника - до 15 років позбавлення волі.
 
До набрання вироком законної сили суд залишив обвинувачених під вартою.
 
Матеріали відносно замовника вбивства виділені в окреме кримінальне провадження, досудове розслідування у якому триває.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1373