07.12.2022

Прокуратура відстояла у касаційному суді право киян на земельну ділянку на острові Венеціанський

                                                 

Зусиллями органів столичної прокуратури та Офісу Генерального прокурора територіальній громаді міста Києва повернуто земельну ділянку прибережної захисної смуги річки Дніпро вартістю 16,5 млн грн., що знаходиться у Гідропарку на пляжі «Золотий» в місті Києві (о. Венеціанський).
 
Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Київської міської прокуратури та Шевченківської окружної прокуратури міста Києва встановили, що вказана земельна ділянка знаходиться в межах регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови» і відноситься до земель водного та природно-заповідного фондів України.
 
За відсутності будь-яких рішень про відведення у користування земельної ділянки чи надання дозволу на виконання будівельних робіт компетентними органами, суб’єкт господарювання незаконно використовував землю для розміщення нежитлової будівлі, права власності на яку було зареєстровано на підставі підроблених документів.
 
З вересня 2020 року органи столичної прокуратури боролися у судах за повернення землі у власність територіальної громади.
 
Справа розглядалася судами неодноразово.
 
За результатами повторного розгляду Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду прийняв остаточне рішення, яким скасував рішення суду апеляційної інстанції про відмову в задоволенні позову, і залишив в силі рішення Господарського суду міста Києва, яким задоволено позов щодо повернення земельної ділянки належному власнику – Київській міській раді. Рішення оскарженню не підлягає.
 
Крім того, вироком Шевченківського районного суду міста Києва особу, яка на підставі підроблених документів зареєструвала на себе право власності на будівлю, яка розміщена на зазначеній ділянці, притягнуто до кримінальної відповідальності.
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1434