29.12.2022

Прокуратура через суд вимагає звільнити від самовільної забудови землі в урочищі «Теремки», що відносяться до НПП «Голосіївський»

      

Голосіївська окружна прокуратура міста Києва заявила позов до суду щодо звільнення від самочинної забудови та повернення столичній громаді земельних ділянок, що відносяться до земель Національного природного парку «Голосіївський» та земель транспорту.
 
Установлено, що без належних правових підстав та у порушення вимог земельного законодавства, а також без відповідних рішень Київради та КМДА на земельних ділянках природно-заповідного фонду на території урочища «Теремки», які включено до складу НПП «Голосіївський» та власником яких є територіальна громада міста Києва, а також частково на землях автомобільного транспорту, здійснено самовільне будівництво нежитлових споруд.
 
У подальшому на підставі договорів купівлі-продажу та інших правочинів здійснено реєстрацію прав власності на самочинно збудовані споруди за фізичними та юридичними особами.
 
Загальновідомо, що використання земель природно-заповідного фонду є обмеженим. Вказані землі перебувають під особливою охороною держави та заволодіння ними всупереч вимогам Земельного кодексу України та є недопустимим.
 
Враховуючи викладене, Голосіївською окружною прокуратурою до суду подано позов до п’яти фізичних осіб та однієї юридичної особи про усунення перешкод у володінні та розпорядженні земельними ділянками природно-заповідного фонду та землями транспорту шляхом визнання недійсними правочинів щодо самовільно збудованих об’єктів та їх реєстрації, знесення цього майна та повернення земельних ділянок столичній громаді. 
 
Вказаний позов прокуратури спрямований на захист конституційних прав мешканців міста Києва на безпечне довкілля, недопущення погіршення екологічної ситуації та забудови земельних ділянок природно-заповідного фонду, що беззаперечно кореспондується з державним інтересом.
 
Наразі Голосіївським районним судом м. Києва відкрито провадження за позовом прокурора та призначено підготовче судове засідання.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1243