10.02.2023

Вибух у Дарницькому районі столиці, який забрав життя чотирьох людей – повідомлено про підозру керуючому приватної майстерні

     

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури у межах розслідування, розпочатого за фактом вибуху у Дарницькому районі столиці, затримано та повідомлено про підозру  мешканцю Київщини у порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч. 2 ст. 272 КК України).
 
Нагадаємо, 9 лютого 2023 року на території колишнього заводу у Дарницькому районі столиці стався вибух, внаслідок якого загинуло четверо людей, ще п’ятеро отримали тілесні ушкодження.
 
Епіцентром вибуху стала одноповерхова промислова будівля.

Слідством встановлено, що вказане приміщення використовувалося суб’єктом підприємницької діяльності як виробничий цех з виготовлення та оброблення ювелірних виробів. У своїй роботі працівники майстерні використовували газове обладнання.
 
При цьому, як встановило слідство, деякі елементи вказаного обладнання були виготовлені «кустарним» способом, а газові балони, в порушення встановлених вимог, розміщувались в приміщенні, де безпосередньо працювали люди.
 
Також встановлено, що з працівниками інструктажі та навчання з охорони праці та дотримання норм пожежної безпеки не проводились, та їх не було забезпечено засобами колективного та індивідуального захисту.
 
Внаслідок таких недбалих дій, під час проведення газополум’яних робіт, які відносяться до робіт з підвищеною небезпекою, стався вибух газових балонів. На момент події у приміщенні перебувало близько 20 робітників.
 
Керуючого ювелірною майстернею за порушення дотримання правил безпеки з охорони праці затримали у порядку ст. 208 КПК України. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.
 
У межах провадження тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення.
 
Cанкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі.
 
Досудове розслідування здійснюють слідчі СУ ГУ НП в м. Києві.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1344