13.02.2023

Безпідставна реєстрація ліків від застуди та грипу - підозрюють колишнього першого заступника Міністра охорони здоров’я України

     

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру колишньому першому заступнику міністра охорони здоров’я України у порушенні встановленого порядку державної реєстрації лікарських засобів (ч. 1 ст. 321-2 КК України).
 
За даними слідства, підозрюваний, перебуваючи на посаді гендиректора Директорату фармацевтичного забезпечення МОЗ України та, будучи співголовою Постійної робочої групи з розгляду проблемних питань державної реєстрації лікарських засобів, порушив встановлений законом порядок державної реєстрації лікарського препарату для лікування застуди і грипу, який також широко використовувався для терапії COVID-19.
 
Незважаючи на наявність висновку уповноваженого державного органу – ДЕЦ МОЗ України про відсутність підстав для державної реєстрації вказаного препарату, експосадовець підписав рішення, яким рекомендував здійснити його державну реєстрацію.
 
Внаслідок дій підозрюваного лікарський препарат був безпідставно внесений до Державного реєстру лікарських засобів України відповідним наказом МОЗ України.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.
 
Досудове розслідування здійснюють слідчі Подільського УП ГУ Нацполіції у м. Києві за матеріалами центрального апарату СБУ.
 
Нагадуємо, відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1161